• ADAPTIVE HOUSE

    Autori: Arh. Ștefan Alberto Bianco, Arh. Andra Paris,

    Arh. Maria Dăsagă

    Birou: Prographic Architecture Studio

    Localizare: Undeva în România

    Suprafata: Variabilă

    Vizualizare: Arh. Angela Dumitrescu, Arh. Horia Ene

  • Mai multe detalii

    Descriere proiect:

    Proiectul casei ”Adaptive House” prezintă momentul „Acum” ca o entitate efemeră abordată în raport cu un parcurs climatic.

    Demersul conceptual al proiectului debutează promițător în strânsă legătură cu locul în cele mai riguroase înțelesuri ale sale, respectiv localizarea climatică. Concepția arhitecturală se adaptează submisiv ciclurilor climatice vară-iarnă prin ”transformarea” partiului de arhitectură cu aplicabilitate pe zona de zi a casei.

    Repartiția spațiilor este abordată într-un mod neconvențional prin intermediul variațiilor atât în plan orizontal, cât și prin intermediul circulatiilor verticale. În funcție de specificul lor, zonele sunt segregate prin înălțime diversă, zona de zi fiind scena principală în care se desfășoară cele mai spectaculoase acte. Experimentarea livingului ca spațiu atipic și inovativ este încununată de  o grădină interioară și de dinamica planurilor verticale vizibile prin transparență.

    Parcursul ce descrie accesul către toate zonele casei debutează prin ruperea de exteriorul caracterizat de elementul străzii printr-o circulație verticală care dă accesul la primul nivel al casei, unde se regăsesc funcțiunile secundare ale zonei de zi. În continuare, scara de acces către living relevă abundența acestui spațiu într-un mod complet neașteptat, spațiu ce ocupă cel de-al doilea nivel al casei. Următorul moment este caracterizat de zona de noapte, de asemenea decalată pe înălțime față de restul casei și cu accese separate pentru utilizatorii unităților.

    Abordarea adaptabilității climatice este descrisă prin ”deschiderea” sau ”închiderea” livingului către exteriorul casei. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul pereților pe toată înălțimea spațiului care sunt retractabili, astfel încât în sezonul călduros să se poată deschide complet către exterior, făcând posibilă comuniunea cu elementul natural exterior casei, iar în timpul anotimpului rece, casa se va închide la exterior, creându-se astfel un spațiu tampon în cadrul zonei de zi.

    Proiectul experiment al casei pretinde într-o abordare smerită și onestă să atragă atenția asupra potențialului condiției arhitectului în contextul proiectării unui obiect care are ca rol medierea dintre factorul uman și mediul natural înconjurător.

     

[email protected]  |  [email protected]  |  +40 722  201 073  |  Termeni si conditii

Copyright prographic © 2022